Ga naar hoofdinhoud

Identificatie van medicinale producten

Sinds juli 2016 stelt de Europese Unie dat alle farmaceutische producten op de markt voorzien moeten zijn van een IDMP-record (‘Identification of a medicinal product’). Deze data structuur bevat 400 attributen met ruim 75 vastgestelde definities. Hoewel niet al deze data bij elk product voorkomt, maakt dit vocabulaire vergelijkingen en verschillen tussen farmaceutische producten wel beter zichtbaar.

Taxonic biedt een ‘IDMP Solution’ gebaseerd op state-of-the-art semantische technologie (Linked Data) en het Cortex-XL vocabulaire. Deze omvangrijke data definities kunnen informatie uit codeersystemen,taxonomieën, synoniemen en talen gelijktrekken. Maar wat is precies het voordeel van het spreken van één gezamenlijke taal? Met IDMP krijgen we bijvoorbeeld meer inzicht in de bijwerkingen van bepaalde stoffen die onderdeel uitmaken van de medicatie. Ook worden verschillen tussen fabrikanten en verpakkingsmaterialen zichtbaarder doordat we de inhoud van de stoffen kunnen vergelijken zonder afgeleid te worden door bijvoorbeeld de lay-out. De bijsluiter wordt dus uniformer; zowel internationaal als tussen bedrijven.

De Health Authorities (HA) verzamelen deze uniforme informatie om de branche te kunnen onderzoeken en beschermen. De implementatie van IDMP-regelgeving heeft daarom voor de Europese Unie een hoge prioriteit. De verwachting is dat de definitieve versie van de standaarden in het voorjaar van 2016 gepubliceerd wordt en daarna zullen de implementatie richtlijnen volgen.

IDMP - Taxonic
Back To Top